Välj en sida
Stötte på ett roligt problem! Eller lite roligt i alla fall.
 
Jag gjorde en optimering åt en kund för några månader sedan där vi testade att lägga in webp-bilder automatiskt via ett wordpress-plugin. Det funkade kanon! I de webbläsare som hade stöd för det så blev bilderna väldigt mycket mindre med samma bildkvalitet. Tyvärr stötte kunden på några bilder som hade blivit blaskiga och såg urtvättade ut. Jag hittade inte vad det berodde på utan tänkte (utan att testa speciellt mycket tydligen) tyvärr att det väl berodde på webp eftersom ingen hade klagat på det tidigare.
 
Idag fick jag från samma kund samma problem igen. I Firefox ser vissa bilder bleka ut.
Är det en rest av det gamla pluginet som ligger och spökar?
Tänkte jag. Men hittade inte något. Då först gjorde jag det jag borde gjort mer noga från början, med rätt infallsvinkel. jpg images in firefox other color och vips så hittade jag:
 
 
Som när jag läste svaret gjorde att poletten trillade ner, det var ju bara slump att vi stötte på de blaskiga bilderna sist. Att jag inte lär mig, slumpen har ju drabbat mig ofantligt många gånger på samma sätt, när man gör en förändring så är det något helt annat man får syn på. Som har varit där hela tiden.
 
I vilket fall så sparade jag om den .jpg fil som var fel på, sparade om den till .png och laddade upp på hemsidan igen snyggare i färgen än någonsin tidigare!